Vállalatirányítási rendszerek, ERP rendszerek blog , Ingyenes programok, cikkek.

Facebook

Erp5

Akkor, magyar vállalatirányítási rendszer legyen.., egy kkv.-nál?

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Gyakran ismétlődő kérdés cégvezetők, vállalatvezetők körében, hogy vajon melyik a legjobb vállalatirányítási rendszer, mit tud, milyen hatékonyan tudja segíteni a cég munkáját.., létezik olyan, hogy a legeslegjobb ERP rendszer…?

Mindesetre elgondolkodtató kérdés, azt leszögezhetjük, hogy erre egyértelmű okos válasz nincs. Aztán, azon is el lehet meditálni, hogy a világon melyik a „legesleg”, ez egy külön misét is érdemelne. Más szempontok alapján választ például egy amerikai üzleti cég, mint mondjuk egy magyar vállalkozás. Persze, más-más lehetőségek mindenki előtt. Érdekességként az amerikai cégek, vállalkozások vállalatirányítási szoftverüket általában 5 évre vásárolják, éves bevételük jelentős százalékát nem kímélve (5-8%), persze a magyar cégek teljesen más alapokon mozognak, ők, általában 8-10 évre vásárolnak ERP rendszert, a lehető legminimálisabb ráfordítási költséggel, igyekeznek a választásnál olyat választani akkor is, amire a legminimálisabbat kell költeni menetközben. Aztán érdekes tanulmányokat olvashatunk arról is, hogy hiába egy hiper-szuper vállalatirányítási rendszer, ha a vezetői készség, kissé nem olyan, mint azt elvárná a profi rendszer, mondjuk így, nem kellően rugalmas a szoftver működtetéséhez, az esetek többségében rendkívül összetett üzleti folyamatok összehangolásában. Meghatározóan fontos az „emberi háttér” ebben az esetben is. A megfelelő projekt-vezető egy ERP rendszer alkalmazásánál majdhogynem létfontosságú. Érdemes erre nagyon figyelni!

Tovább gondolkodva a témában, úgy összességében, ránk-magyarokra jellemző, hogy mindenben nagyobb értéket tulajdonítunk egy külföldi termékben, külföldi terméket felvonultató szolgáltatásban, mint amilyen az valójában. Nincs ez másképpen az ERP rendszerek világában sem.

Nem biztos, hogy egy nemzetközi multi cég által forgalmazott rendszer, olyan korrektül tud egy magyar kis/középvállalkozás rendelkezésére állni, mint ahogyan azt szeretnénk. Persze a multinacionális vállalatirányítási szoftvereket forgalmazó cégek az utóbbi években meglehetősen nagy lendülettel igyekeznek kiszolgálni a kis, és közép vállalatok speciális igényeit. Egymásután jelentetik meg a különféle összeállítású ERP verzióikat. Azonban, a törvényi megfelelés biztosítása, számviteli, ügyviteli megfelelések még mindig nem olyan sima ügy egy nemzetközi szoftverforgalmazó vállalatirányítási rendszernél. Hiszen, a hazai forgalmazó cégek által nyújtott lehetőségek biztosan hatékonyabban tudják követni, vezényelni a helyi speciális igényeinket. Felmerülő probléma esetén gyorsabban tudnak reagálni. Különösen egy kisebb forgalmazó cég, nagyon rugalmasan tud alkalmazkodni, segíteni. Fejlesztés esetén is bármikor tudnak például - igény esetén - oktatást biztosítani. A Magyarországon forgalomban lévő vállalatirányítási rendszerek szinte teljesen felzárkóztak/felzárkóznak a nemzetközi élvonalhoz. Megfelelően automatizáltak, opciók állnak rendelkezésre például feladatkiosztásra, statisztikakészítésekre, más rendszerekkel is integrálhatóak.

Szakértelemben biztos nincs hiány. Természetesen, ami szintén fontos tény, hogy olcsóbbak is, mint külföldi „társaik”.

Nézzünk egy hazai példát tömören:

100% magyar tulajdonú termék a PEAS vállalatirányítási rendszer, teljes törvényi megfelelést biztosítva minden téren. Kimondottan kis és középvállatoknak lett fejlesztve. Tehát már nemcsak a multik és a nagyvállatok kiváltsága a vállalatirányítási rendszerek által nyújtotta lehetőségek.

Főbb előnyeiről még (felsorolásszerűen):

  • Mobilitás
  • Papírmentes iroda
  • Moduláris felépítés 
  • Számos (beszerzési) fizetési konstrukció (akár, pályázati úton való beszerzés is)

    A PEAS egy megbízható, gyors, csúcstechnológiát képviselő vállalatirányítási rendszer. Minden olyan funkciót felvonultat/alkalmaz, amely egy magyar kkv. működését segíti.   

Keresés